Fysioterapeutti Sari Salomaan tarina

Hei! 

Olen Sari, fysioterapeutti jo yli 30-vuoden kokemuksella. Olen vilpittömän iloinen, että olet löytänyt verkkosivuilleni! Tavoitteeni on auttaa sinua elämään hyvinvoivana ilman kipuja.

Autan erityisesti selkäkipuisia löytämään kivuttomamman arjen ja elämänilon, sillä olen selkäkivun kuntoutukseen erikoistunut asiantuntijafysioterapeutti- ja kipuasiantuntija. Minulla on tämän lisäksi myös ravitsemusneuvojan koulutus, työfysioterapeutin pätevyys, sekä Long Covid hoidon asiantuntijuus.

Fysioterapeutti Sari Salomaa on selkakivun kuntoutukseen erikoistunut asiantuntijafysioterapeutti

Miksi haluan auttaa erityisesti selkäkipuisia?

Olen koko työurani ollut fysioterapeutti. Olen aina ollut kiinnostunut terveydestä ja hyvinvoinnista sekä koittanut pitää huolta omasta fyysisestä kunnostani mahdollisimman hyvin. Minulla on silti ollut elämässäni useiden vuosien mittainen elämää rajoittava tuskallinen selkäkipu. Koin niin voimakasta selkäkipua, että söin vahvoja kipulääkkeitä sekä hermokipulääkkeitä. Olin erittäin pelokas oireideni suhteen ja välttelin tiettyjä asentoja sekä rajoitin tekemisiäni selkäkivun pelossa. Ajattelin esimerkiksi, etten enää koskaan voi mennä juoksulenkille, vaikka rakastan juoksemista!  Juoksu oli yksi selkäkipuani aktivoivista asioista ja aloin selkäkivun pelossa välttää juoksemista.

Tein kaikkeni treenatakseni itseni fyysisesti hyvään kuntoon ja kokeilin kaikkia perinteisen fysioterapian oppeja, mutta mikään ei auttanut selkäkipuuni. Pilatesohjaajana harrastin myös ahkerasti pilatesta, mutta se pahensi oireitani. Tiedän todella hyvin, miltä pitkittynyt selkäkipu tuntuu ja mitä se tekee keholle ja mielelle!

Olin uupunut elämään selkäkivun kanssa ja pelkäämään oireita. Oli onnenpotku päästä mukaan ensimmäiseen Suomessa järjestettävään CFT- fysioterapian koulutukseen vuonna 2016 fysioterapian professori Peter O Sullivanin ohjaukseen. Innostuin CFT -fysioterapiasta niin paljon, että opiskelin vielä lisäksi useita siihen liittyviä jatkokoulutuksia. Nyt olen jo kuuden vuoden ajan elänyt kivutonta elämää ja käyn taas juoksulenkeillä! Onnistuin kuntouttamaan oman selkäni CFT -terapian menetelmillä. Tämä metodi on maailmanlaajuisesti auttanut tuhansia selkäkipuisia eroon kivusta. Uskon vilpittömästi, että se voi auttaa myös sinut eroon selkäkivusta, helpottamaan oireitasi ja parantaa elämänlaatuasi!

Mitä CFT- terapia on ja miten se eroaa perinteisestä selkäkivun hoidosta?

Mikä ihmeen CFT? Kirjaimet muodostuvat sanoista Cognitive Functional Therapy. Kognitiivisfunktionaalisessa fysioterapiassa huomioidaan ihminen kokonaisuutena. Ihmistä ei hoideta ainoastaan fyysisesti vaan fyysisen kuntoutuksen lisäksi CFT- terapiassa hyödynnetään myös muiden terapiamuotojen kivun hallintaan liittyviä malleja. Tässä terapiamuodossa kuntoutus toteutetaan neurofysiologisena ja biopsykososiaalisena kokonaisuutena ja juuri siksi se onkin erityisen tehokas kroonisen selkäkivun hoidossa.

Suurella osalla kroonisesta selkäkivusta kärsiviä kipu on niin voimakasta, että se aiheuttaa pelkoa. Kivun pelko aiheuttaa psyykkistä stressiä ja alkaa lopulta rajoittaa ja ohjata yksilön käyttäytymistä. Kroonisesta selkäkivusta kärsivä esimerkiksi alkaa usein välttää liikuntaa ja tiettyjä asentoja, jotka saattavat laukaista kivun. Liikunnan väheneminen tai rajoittunut liikkuminen ja luonnollisten asentojen välttely vuorostaan usein pahentavat selän kipuoireita. Kivun paheneminen rajoittaa yksilön motivaatiota liikuntaan ja normaaleihin liikeratoihin entisestään. 

Kognitiivisfunktionaalinen fysioterapia auttaa krooniseen selkakipuun parhaiten
Sari salomaa on selkakivun kuntoutukseen erikoistunut asiantuntijafysioterapeutti, mutta myos kokemusasiantuntija selkakivussa
Olen itse kärsinyt pitkäaikaisesta elämää rajoittavasta kroonisesta selkäkivusta vuosia.

CFT- terapian keskeinen ajatus on uudistaa kivun käsitystä biopsykologisena ongelmana ja puuttua toiminnallisella harjoittelulla pelkoa aiheuttaviin asentoihin ja liikemalleihin. Lisäksi CFT- terapiassa tuodaan näkyväksi elintapoihin liittyvien tekijöiden myötävaikutus krooniseen selkäkipuun ja pyritään poistamaan kipuun liittyviä pelkoja ja uskomuksia. Kognitiivisfunktionaalisessa terapiassa pyritään myös löytämään keinoja, joiden avulla saadaan palautettua kroonista kipua kokevan luottamus siihen, että hän voi käyttää selkäänsä normaalisti.

Perinteisen fysioterapian menetelmissä keskitytään ainoastaan selän fysiologiseen tutkimiseen ja kuntouttamiseen, manuaaliseen terapiaan sekä toiminnalliseen harjoitteluun tai vain johonkin näistä. Nykytiedon valossa ainoastaan fyysinen kuntoutus ei kuitenkaan ole tehokkain tapa hoitaa kroonista kipua. Enkä itsekään saanut selkääni kuntoon perinteisin hoitokeinoin. En siitäkään huolimatta, että olen ollut fysioterapian ammattilainen jo vuodesta 1992 alkaen! 

Fysioterapeutti, joka auttaa sinua ajasta ja paikasta riippumatta

Selkäkipuun- ja terveyteen liittyy paljon myyttejä, vanhoja uskomuksia ja vanhentunutta tietoa. Haluan murtaa vanhoja myyttejä ja auttaa sinua kohti kivutonta elämää tutkitusti toimivilla- ja uusimpaan tutkimustietoon pohjautuvilla menetelmillä! 

Tiedän hyvin omasta kokemuksestani, miten haastavaa kroonisen kivun kanssa eläminen on. Krooninen kipu koskettaa tuhansia ihmisiä ja ehkä sinäkin olet yksi heistä? Haluan auttaa sinua löytämään kivuttomamman tien elämääsi! Tiedän omasta kokemuksestani sekä asiantuntemukseni kautta, että kipua voidaan lievittää. Saatat jopa saada selkäsi kuntoutumaan täysin!

Olen tehnyt sinua varten erilaisia verkkokursseja, joiden avulla saat monipuolisesti tutkittua tietoa ja toimivia täsmäohjeita paitsi selkäsi kuntoutukseen myös energiseen arkeen ja hyvään oloon. Verkkokursseillani saat käyttöösi kaiken sen tiedon, taidon ja kokemuksen, mitä olen omaksunut yli 30-vuotisen urani aikana.

Olen erityisesti selkäkivun asiantuntija, mutta lisäksi minulla on vahva osaaminen myös ravitsemustieteestä ja ravitsemusneuvojan pätevyys sekä liikunta-alan osaamista. Voin auttaa sinua myös syömään hyvin ja elämään energisempää arkea!

Koronapandemia toi monille Koronaan sairastuneille haastetta arjessa jaksamiseen Long Covid oireiden muodossa. Tämän myötä kiinnostuin myös Long Covid oireiden hoidosta Pacing- menetelmällä. Olen auttanut jo satoja Long Covid oireista kärsiviä löytämään mielekkäämmän arjen ja kohentamaan vointiaan Koronan sairastamisen jälkeen.

Sari Salomaa on asiantuntijafysioterapeutti, jolla on myos ravitsemisneuvojan koulutus

Kiitos, että luit tarinani!

Nyt tiedät ammatillisen taustani sekä sen, mitä osaan. Tässä vielä muutama sana siitä, millainen olen!

Ihmisenä olen rento, positiivinen ja empaattinen, mutta päättäväinen nainen, jolla on vahva intohimo auttaa ihmisiä kivun ymmärtämisessä ja kivusta kuntoutumisessa. Olen aina ollut laajasti kiinnostunut terveydestä ja hyvinvoinnista. Tämän myötä olen opiskellut laajasti fysioterapiaa, terveystieteitä, ravitsemustieteitä ja näiden erilaisia osa-alueita. Olen utelias tutkija, joka haluaa haastaa ja kyseenalaistaa vanhaa tietoa ja uskomuksia.

Selkäspesialistina olen saanut olla mukana useissa selkäkipuun liittyvissä tutkimuksissa ja viemässä kansainvälistä selkäkipuun liittyvää tutkimustietoa eteenpäin. Haluan murtaa vanhat myytit ja auttaa ihmisiä voimaan paremmin tutkitun tiedon ja vahvan omakohtaisen kokemukseni sekä ammatillisen osaamiseni avulla. 

Asun Etelä-Karjalassa Saimaan rannalla, Lappeenrannassa. Toimin arkipäivisin työfysioterapeuttina ja fysioterapeuttina Terveystalolla, privaatisti vedän juoksu- ja kävelykoulua ja teen fysiovalmennuksia Lappeenrannassa. Vapaa-ajallani teen juoksulenkkejä, pelaan tennistä, nautin läheisten ihmisten kanssa retkeilystä ja luonnosta, saunasta sekä talvisin rakastan avantouintia. Minulle on tärkeää panostaa myös palautumiseen, rentoutumiseen ja kehonhuoltoon.

-Sari

Hymyilevä kuva Sarista